Αναζήτηση

Τρίτη 5 Ιουλίου 2011

Η ΤΙΜΙΑ ΖΩΝΗ ΣΤΗΝ ΕΠΑΝΟΜΗ




Το 1930 στην Επανομή εμφανίστηκε ένα είδος αρουραίων, οι οποίοι προκαλούσαν φοβερές καταστροφές στις καλλιέργειες των κατοίκων. Η επιστήμη αδυνατούσε να προσφέρει λύση. Οι γεωπόνοι μάταια προσπαθούσαν να απαλλάξουν τον τόπο από τη Βιβλική αυτή καταστροφή. Όπως συμβαίνει πάντοτε σε τέτοιες περιπτώσεις, αφού ο άνθρωπος εξαντλήσει όλες του τις δυνατότητες, προσφεύγει ταπεινωμένος και ελπιδοφόρος στον Δημιουργό και Κτίστη του παντός.
Η εκκλησία της Επανομής σαν φιλόστοργη μητέρα, «όν τρόπον επισυνάγει όρνις τα νοσσία εαυτής υπό τας πτερύγας» (Ματθ. 23, 37) τίθεται σε συναγερμό. Οι συγκροτούντες την Εκκλησιαστική Επιτροπή του Ιερού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου Ιωάννης Χαλιάπας, Αθανάσιος Παντελής και Νικόλαος Κοντάνας, με επικεφαλής τον ιερέα παπα–Γρηγόριο Παπαγρηγορίου αποφασίζουν να αποτανθούν στην Ιερά Κοινότητα του Αγίου Όρους και ιδιαίτερα στην Ιερά Μονή Βατοπαιδίου, για να φέρουν την τίμια Ζώνη, ως ευλογία στην Κωμόπολη, προκειμένου να απαλλαγούν από τη φοβερή πληγή των αρουραίων.
Το ταξίδι ήταν δύσκολο και επικίνδυνο, λόγω ελλείψεως των καταλλήλων μέσων συγκοινωνίας. Η απόφαση όμως ηρωική και η θέληση αμετάκλητη. Γίνονται δεκτοί με μεγάλη χαρά από τον ηγούμενο της Βατοπαιδίου παπα – Ζαχαρία και τον ιερομόναχο π. Κωνσταντίνο.
Τελικά αφού πήραν την τίμια Ζώνη και με τη συνοδεία δύο καλόγηρων ανέβηκαν σ’ ένα μικρό πλοιάριο, ακολούθησαν το δρόμο της επιστροφής. Η φουρτουνιασμένη θάλασσα ξαφνικά γαλήνεψε, ταξιδεύοντας έτσι άνετα μέχρι τον Άγιο Νικόλαο. Από εκεί και πέρα δεν μπόρεσαν να ταξιδέψουν λόγω μεγάλης θαλασσοταραχής. Έτσι επιβιβάστηκαν σ’ ένα αυτοκίνητο και δια ξηράς έφτασαν έξω από την Επανομή στη θέση «Μετόχι» (της Ιεράς Μονής Αγίας Αναστασίας). Όλο το χωριό βγήκε για την προϋπάντηση. Με ψαλμωδίες και καμπανοκρουσίες έγινε δεκτή η Τίμια Ζώνη στην Κωμόπολη της Επανομής.
Να όμως που μπροστά στην πίστη και την ευλάβεια των κατοίκων η χάρη του Θεού με της ευλογίες της Παναγίας Θεοτόκου έκανε θαύμα. Το βράδυ ξέσπασε φοβερή νεροποντή, παρότι υπήρχε μεγάλη ξηρασία. Από το πολύ νερό δεν έμεινε ούτε ένας αρουραίος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου