Αναζήτηση

Τετάρτη 8 Ιουνίου 2011

ΙΕΡΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΗΡΕΤΗΣΑΝ ΚΑΤΑ ΚΑΙΡΟΥΣ ΣΤΟΝ ΙΕΡΟ ΝΑΟ ΚΟΜΗΣΕΩΣ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΕΠΑΝΟΜΗΣ

Αποδίδουμε φόρο τιμής, με πολύ σεβασμό, στους μακαριστούς Ιερείς που διετέλεσαν Εφημέριοι στον ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Σ’ όλους εκείνους που προσέφεραν την ταπεινή διακονία τους στο άγιο Θυσιαστήριο της Ενορίας αυτής, αλλά και την ποιμαντική μέριμνά τους στον Λαό του Θεού.
Αν και έζησαν σε δύσκολα χρόνια προσπάθησαν να διακονήσουν το ιερό Θυσιαστήριο με αυτοθυσία, να διαφυλάξουν την πίστη μας, να διασώσουν την εκκλησιαστική μας παράδοση και να αναλώσουν τον εαυτό τους ως προσφοράν προς δόξαν Θεού.
Σ’ όσους έχουν καταταγεί στην εν ουρανοίς θριαμβεύουσα Εκκλησία, κύκλωθεν του ουρανίου Θυσιαστηρίου «αιωνία η μνήμη». Σ’ εκείνους που αγωνίζονται στην επί γης στρατευομένη Εκκλησία και συνεχίζουν να διακονούν, ευχόμεθα ολόψυχα, να καταστούν άξιοι της Ιερωσύνης τους και γνήσιοι εν Χριστώ αδελφοί των προκατόχων τους.

Παπα – Αντώνιος Τυμπάνης
Παπα – Εμμανουήλ Παπαγεωργίου
Παπα- Αντώνιος Παπανικολάου
Παπα – Γρηγόριος Τσακνάκης
Παπα – Γρηγόριος Παπαγρηγορίου
Παπα – Γεώργιος Οικονομίδης
Παπα – Ιωάννης Βακούλας
Παπα – Σπυρίδων Ιωάννου
Παπα – Αθανάσιος Κατζιγκάς
Παπα – Μιχαήλ Βλέτσης
Παπα – Νικόλας Πίσπας
Παπα – Βασίλειος Καραβασίλης
Παπα – Γεώργιος Κατζιγκάς

Στη συνέχεια παράθετουμε όσα βιογραφικά στοιχεία μπορέσαμε να συγκεντρώσαμε απ’ αυτούς.

Παπά- Αντώνιος Τυμπάνης

 Σύμφωνα με μαρτυρίες των συγγενών απογόνων του, γεννήθηκε το έτος 1868. Παντρεύτηκε το έτος 1895 σε ηλικία 27 ετών και απέκτησε από το γάμο του πέντε παιδιά. Μετά δέκα χρόνια, το έτος 1905, χειροτονείται Κληρικός. Υπηρέτησε Εφημέριος στον ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου μέχρι το 1938. Κοιμήθηκε τo έτος 1948 σε ηλικία 80 ετών.












Παπά – Γρηγόριος Τσακνάκης,
Πρωτοπρεσβύτερος – Εκπαιδευτικός

Γεννήθηκε το 1903 στην Επανομή. Σπούδασε στο Ιεροδιδασκαλείο της αγίας Αναστασίας. Εργάστηκε ως δάσκαλος στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Επανομής, επί 32 χρόνια (1930 – 1962). Τα δύο τελευταία χρόνια (1962 – 1964) δίδαξε στο Δημοτικό Σχολείο Ιερισσού, μετά από αμοιβαία μετάθεση με το γιο του Αντώνιο. Χειροτονήθηκε Διάκονος το 1939 από τον Παναγιώτατο Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κυρό ΓΕΝΝΑΔΙΟ, του οποίου ήταν πνευματικό παιδί. Το 1941 χειροτονήθηκε Πρεσβύτερος και τοποθετήθηκε στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Επανομής ως Εφημέριος. Παραιτήθηκε το 1962 λόγω της μεταθέσεώς του στο Δημοτικό Σχολείο Ιερισσού. Έκτοτε προσέφερε αφιλοκερδώς τις υπηρεσίες του στις Ιερές Μητροπόλεις Θεσσαλονίκης και Καλαμαριάς, αναπληρώνοντας ασθενείς Ιερείς σε διάφορους Ναούς. Για το λόγο αυτό, αλλά και επειδή έχαιρε εκτιμήσεως από τους Μητροπολίτες των προαναφερθέντων Μητροπόλεων, του απονεμήθηκε το οφφίκιο του Πρωτοπρεσβυτέρου. Κοιμήθηκε εν Κυρίω το 1978 σε ηλικία 75 ετών.




Παπά – Γεώργιος Οικονομίδης

Γεννήθηκε το 1911 στην Επανομή. Μετά το Δημοτικό φοίτησε στο Εκκλησιαστικό Γυμνάσιο της Ι. Μ. Αναστασίας στα Βασιλικά. Το 1940 έλαβε μέρος στον πόλεμο της Αλβανίας. Η δια θαύματος σωτηρία του αποτέλεσε την αφορμή να περιβληθεί το ιερατικό σχήμα το έτος 1947, τέσσερα χρόνια μετά από το γάμο του από τον οποίο απέκτησε τρία παιδιά. Παλαιοημερολογίτης, όπως άλλωστε και όλη του η οικογένεια, λειτουργούσε στον Ναό της Παναγίας Ευαγγελίστριας. Κατά την περίοδο των παλαιοημερολογίτικων διαμαχών τίθεται σε κατ’ οίκον περιορισμό, αναγκάζεται να διαφύγει στη Θεσσαλονίκη όπου συλλαμβάνεται και αποσχηματίζεται. Το 1955 επιστρέφει στην Επανομή, εντάσσεται στο νέο ημερολόγιο και τοποθετείται Εφημέριος από το Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κυρό ΓΕΝΝΑΔΙΟ, του Ιερού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου Επανομής μέχρι τη συνταξιοδότησή του 1η Ιουνίου 1988. Κοιμήθηκε εν Κυρίω το 1995.






Παπά – Ιωάννης Βακούλας
Πρωτοπρεσβύτερος

Γεννήθηκε στο Πετρωτό Καρδίτσας το έτος 1924. Παντρεύτηκε το 1947 και απέκτησε από το γάμο του τέσσερα παιδιά. Μέχρι το 1955 υπηρετούσε ως αξιωματικός του ελληνικού στρατού. Την 1η Ιανουαρίου 1956 χειροτονείται Διάκονος από το Μητροπολίτη Θεσσαλιώτιδος κυρό ΚΥΡΙΛΛΟ και Πρεσβύτερος στις 14 Σεπτεμβρίου 1956 από το Μητροπολίτη Κίτρους κυρό ΒΑΡΝΑΒΑ. Στις 19 Οκτωβρίου 1962 μετατίθεται στην Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης και διορίζεται Εφημέριος του Ιερού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου Επανομής. Το έτος 1968 μετατίθεται στον Ιερό Ναό Ταξιαρχών (Κουρί) Καλαμαριάς και υπηρετεί εκεί ως εφημέριος μέχρι το έτος 2001 οπότε και συνταξιοδοτείται. Για τις υπηρεσίες που προσέφερε στην Ιερά Μητρόπολη Καλαμαριάς, ως Γραμματέας και Ταμίας, του απονεμήθηκε το οφφίκιο του Πρωτοπρεσβύτερου. Κοιμήθηκε εν Κυρίω το 2005.







Παπά – Αθανάσιος Κατζιγκάς
Πρωτοπρεσβύτερος- Εκπαιδευτικός

Γεννήθηκε στο Ζαγκλιβέρι της Θεσσαλονίκης το 1952. Φοίτησε στην Εκκλησιαστική Σχολή Αγίας Αναστασίας από το 1965 μέχρι το 1969. Το 1975 έλαβε το πτυχίο του Ιεροδιδασκάλου. Παντρεύτηκε το 1975 και απέκτησε από το γάμο του τέσσερα παιδιά. Χειροτονήθηκε Διάκονος το 1976 και Πρεσβύτερος το 1977 από το Μητροπολίτη Ιερισσού Αγίου Όρους και Αρδαμερίου κυρό ΠΑΥΛΟ. Το 1983 έλαβε το πτυχίο της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ. και το 1996 το Μεταπτυχιακό Δίπλωμα ειδίκευσης στον τομέα της Χριστιανικής Γραμματείας. Το 1993 έλαβε το πτυχίο Βυζαντινής Εκκλησιαστικής Μουσικής. Από το 1977 μέχρι και τον Ιούνιο του 1985 υπηρέτησε ως εφημέριος στον ιερό Ναό αγίου Γεωργίου Παλαιοχώρας Χαλκιδικής. Στη Μητρόπολη Ιερισσού ασκούσε και τα καθήκοντα του Αρχιερατικού Επιτρόπου της Ζ’ Αρχιερατικής Περιφέρειας. Για τις υπηρεσίες αυτές του δόθηκε το οφφίκιο του Σταυροφόρου Οικονόμου. Τον Ιούλιο του 1985 διορίζεται ιερατικώς προϊστάμενος και πρόεδρος του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Επανομής στον οποίο υπηρέτησε μέχρι το έτος 2010. Από το 1992 έχει και τη διοικητική ευθύνη του Προσκυνηματικού Ιερού Ναού αγίου Αργυρίου. Από το Μητροπολίτη Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς του απονεμήθηκε το οφφίκιο του Πρωτοπρεσβυτέρου και το λειτούργημα της Πνευματικής πατρότητας (Εξομολόγου). Υπηρέτησε ως δάσκαλος της Χαλκιδικής, Τριλόφου καθώς και στα Σχολεία 1ο και 2ο Επανομής. Διετέλεσε Διευθυντής στο Δημοτικό Σχολείου Τριλόφου και από το 1997 μέχρι και το έτος 2008 που συνταξιοδοτήθηκε ως Διευθυντής στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Επανομής. Στις 29 Ιουνίου 2005 τιμήθηκε από την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος με το παράσημο του αποστόλου Παύλου. Στο δυναμικό της οικογένειάς του έχει τρεις Κληρικούς και έναν στρατιωτικό.

Παπά – Βασίλειος Καραβασίλης,
Οικονόμος
Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το έτος 1957. Αποφοίτησε αρχικά από Τεχνική Σχολή και στη συνέχεια από την Επιμορφωτική Ιερατική Σχολή Έδεσσας. Χειροτονήθηκε Διάκονος την 1η Ιουνίου 1985 και Πρεσβύτερος στις 24 Ιουνίου 1985 από το Μητροπολίτη Εδέσσης Πέλλης και Αλμωπίας κυρό ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟ. Προϋπηρέτησε ως Πρεσβύτερος στο παλαιό ημερολόγιο. Υπηρέτησε ως Εφημέριος στον Ιερό Ναό Τιμίου Προδρόμου Εκκλησιοχωρίου Έδεσσας μέχρι την 1η Μαΐου 1992. Στη συνέχεια εντάχθηκε στη δύναμη της Ιεράς Μητροπόλεως Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς υπηρετώντας στον Ιερό Ναό αγίου Νικολάου Αγγελοχωρίου. Από τις 30 Απριλίου 1993 υπηρετεί στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Επανομής μέχρι και το έτος 2007 οπότε μετατήθεται στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Επανομής. Από το γάμο του απέκτησε τέσσερα παιδιά. Στις 26 Οκτωβρίου 2005 έλαβε από τον Μητροπολίτη Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ. ΠΡΟΚΟΠΙΟ, το οφφίκιο του Οικονόμου.





Παπα-Γεώργιος Κατζιγκάς

Γεννήθηκε στην Παλαιόχωρα Χαλκιδικής το 1980. Το 1985 μετακόμισε με την οικογένειά του στην Επανομή. Απόφοιτος της Ανωτέρας Εκκλησιαστικής Σχολής Θεσσαλονίκης, της Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Σχολής Θεσσαλονίκης και της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης. Το 2001 νυμφεύθηκε και από το γάμο του απέκτησε τρία παιδιά. Το 2002 χειροτονήθηκε Διάκονος από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κύριο Προκόπιο και τοποθετήθηκε στον Ιερό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Καλαμαριάς ενώ ταυτόχρονα διακονούσε ως βοηθός στο Γραφείο Γάμων της Ιεράς Μητροπόλεως. Το 2007 χειροτονείται Πρεσβύτερος, τοποθετείται ως εφημέριος στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Επανομής και του ανατέθηκε το Ενοριακό Φιλόπτωχο Ταμείο. Το έτος 2010 διορίζεται Πρόεδρος του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ιερού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου Επανομής και Αναπληρωτής Προέδρου του Προσκυνηματικού Ιερού Ναού Αγίου Αργυρίου Επανομής.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου