Αναζήτηση

Τετάρτη 8 Ιουνίου 2011

ΕΞΩΚΚΛΗΣΙΑ ΤΟΥ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ ΚΟΙΜΗΣΕΩΣ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΕΠΑΝΟΜΗΣ


Στην αρχαιότητα και κατά τους μέσους χρόνους οι πόλεις – κράτη, προκειμένου να εξασφαλίσουν την άμυνά τους και να αποτρέψουν την άλωσή τους από τις εχθρικές επιθέσεις, περιμετρικά της πόλεως, έκτιζαν ισχυρά τείχη με ψηλούς πύργους από τους οποίους παρακολουθούσαν τις κινήσεις του εχθρού και προάσπιζαν την πόλη τους.
Κάτι παρόμοιο, με μεταφορική πνευματική σημασία, συμβαίνει και με την Επανομή. Διαπιστώνει κανείς ότι περιμετρικά όλη η Επανομή περικλείεται από εξωκκλήσια και μικρά προσκυνητάρια. Λες και ανυψώνεται το τείχος της Ορθοδοξίας με πύργους τα εξωκκλήσια, οι Άγιοι των οποίων φυλάγουν σκοπιά, προστατεύοντας τους πιστούς από τις επιδρομές των αλλοθρήσκων. Πράγματι κάθε προσπάθεια προσηλυτισμού και κακόδοξης διδασκαλίας από αλλόθρησκους και αιρετικές παραφυάδες έπεσε στο κενό. Στην Επανομή δεν υπάρχει πρόσφορο έδαφος αποδοχής και εξάπλωσης αιρετικών παραφυάδων.
Η Επανομή είχε το δικό της τρόπο με τον οποίο πλαισίωνε, πέρα από τη θεία Λειτουργία, με διάφορες λαϊκές εκδηλώσεις την τιμή προς τους εορταζομένους Αγίους της. Αν και η σπουδαιότερη ενοριακή πανήγυρή της ήταν η 15η Αυγούστου (εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου), η εορταστική βαρύτητα έπεφτε σε άλλες εορτές, όπως της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος (6 Αυγούστου), που ήταν και η παλαιότερη, και του αγίου Αργυρίου (11 Μαΐου).
Το κάθε πανηγύρι είχε εκτός από τα κοινά χαρακτηριστικά (φαγοπότι, γλέντι) και κάτι το ιδιαίτερο, όπως πάλεμα και ιπποδρομίες. Βέβαια «τιμή μάρτυρος μίμησης μάρτυρος» (Ι, Χρυσοστόμου, Ομιλία εις Μάρτυρας Α’. ΕΠΕ 36, 568. PG 50, 663) αλλά την εποχή εκείνη δεν υπήρχε άλλος τρόπος διασκέδασης και επικοινωνίας των κατοίκων. Σήμερα όλα αυτά έχουν περιοριστεί δίνοντας προτεραιότητα όχι στην ψυχαγωγία, αλλά στη συμμετοχή της ψυχής στο μαρτύριο του Αγίου με την προσέλευση του πιστού στο μυστήριο της Θείας Κοινωνίας.

ΠΑΡΕΚΚΛΗΣΙΑ ΚΑΙ ΠΑΝΗΓΥΡΙΑ

ΚΟΙΜΗΣΕΩΣ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ (15 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ)

ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΕΩΣ ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΟΣ (6 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ)

ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ (26 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ)

ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ (27 ΙΟΥΛΙΟΥ)

ΑΓΙΑΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ (7 ΙΟΥΛΙΟΥ)

ΑΓΙΟΥ ΣΠΥΡΙΔΩΝΑ (12 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ)

ΠΑΜΕΓΙΣΤΩΝ ΤΑΞΙΑΡΧΩΝ (8 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ)

ΑΓΙΟΥ ΘΕΡΑΠΟΝΤΑ (27 ΜΑΙΟΥ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου