Αναζήτηση

Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2009

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ

Ιερά Μητρόπολις Σάμου και Ικαρίας

Το γεγονός της Ενανθρωπήσεως του Σωτήρος που επαναλαμβάνεται στην Εκκλησία σε κάθε Θεία Λειτουργία, θα εορτασθεί και φέτος μέσα στην ατμόσφαιρα των πανηγυρικών ύμνων και των υπέροχων τροπαρίων της Όρθοδόξου Παραδόσεώς μας. Ωστόσο η πραγματικότητα αυτή μπορεί να βιωθεί καλύτερα από όλους μας ώστε το μήνυμα των εορτών να μείνει ζωντανό και μετά το τέλος του Αγίου Δωδεκαημέρου. Με μερικούς τρόπους που προτείνει η Έκκλησία μας θα μπορούσαμε καλύτερα να ζήσουμε το «Χριστός γεννάται δοξάσατε, Χριστός εξ ουρανών απαντήσατε»:
1 Η νηστεία της Εκκλησίας μας είναι μία άσκηση πειθαρχίας και εγκράτειας αλλά και ένας μικρός δείκτης της αγάπης μας στον Θεό. Στη νηστεία πρό των Χριστουγέννων νηστεύουμε το κρέας και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, ενώ καταλύουμε ψάρι έως τις 16 Δεκεμβρίου.
2 Μπορούμε να ετοιμασθούμε τακτοποιώντας την ψυχική μας αταξία, πηγαίνοντας εγκαίρως στον πνευματικό μας για εξομολόγηση, χωρίς να αφήνουμε την κατάστασή μας να επιδεινώνεται από τα πάθη και την αμαρτία.
3 Οργανώστε εξορμήσεις αγάπης σε Κοινωφελή Ιδρύματα (Γηροκομεία, Νοσοκομεία κ.λπ.), σε ανθρώπους μοναχικούς και γέροντες, δίνοντας και παίρνοντας αγάπη.
4 Αναζητήστε τον Θεό και τον εαυτό σας στην προσευχή. Μείνετε μόνοι με την ψυχή σας. Επιδιώξτε να μιλήσετε στον Θεό με όλη τη δύναμη της καρδιάς σας.
5 Τακτοποιήστε παλαιότερες οφειλές με ανθρώπους που έχετε αλλάξει λόγια βαριά και έχετε ψυχρανθεί. Ζητήστε πρώτοι συγγνώμη και αφήστε κατά μέρος τους εγωϊσμούς και τα πείσματα.
6 Διαβάστε τα πρώτα κεφάλαια του Ευαγγελιστού Λουκά από την Καινή Διαθήκη που μιλούν για τα γεγονότα της Γεννήσεως του Κυρίου. Μελετήστε το πρωτότυπο και μετά τη μετάφραση. Χωρίς βιασύνη, λέξη-λέξη και προσευχόμενοι.
7 Τακτοποιήστε εγκαίρως τις ετοιμασίες του σπιτιού ώστε να μπορείτε να παρακολουθείτε τις ακολουθίες και να ζείτε τα τελούμενα στην Εκκλησία. Φροντίστε μετά τον Εκκλησιασμό των Χριστουγέννων να μαζευτείτε γύρω από το τραπέζι σαν πραγματική οικογένεια, κάτι που τον υπόλοιπο χρόνο είναι δύσκολο αν όχι αδύνατο.
8 Μαζέψτε τα μικρότερα παιδιά και τα εγγόνια σας και μιλήστε τους για τα Χριστούγεννα. Φροντίστε εσείς να αναπληρώσετε τα κενά που έχουν τα παιδιά.
9 Αν έχετε γέροντες στο σπίτι των οποίων η μετακίνηση είναι αδύνατη, φροντίστε να συνεννοηθείτε με τον πνευματικό, ώστε να έλθει στο σπίτι να εξομολογήσει και να κοινωνήσει τον δικό σας άνθρωπο.
10 Η προετοιμασία και μετοχή μας στο μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας είναι ο καλύτερος τρόπος να ζήσουμε τα Χριστούγεννα στην καρδιά μας. Ο,τιδήποτε άλλο, φέρνει παροδική χαρά που χάνεται νωρίς και μας αφήνει περισσότερο μοναχικούς. Όταν λοιπόν το πρωί των Χριστουγέννων χτυπήσουν οι καμπάνες ας ξεκινήσουμε για τις Εκκλησίες μας ζώντας στην εποχή μας αυτό που σαν μικρά παιδιά βιώναμε με τους γονείς μας.



Ας προετοιμασθούμε για τα Χριστούγεννα δίνοντας αυτή τη φορά προσοχή στην ψυχική προετοιμασία μας. Ίσως αυτή τη φορά ζήσουμε πραγματικά και ευλογημένα Χριστούγεννα!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου