Αναζήτηση

Τρίτη 5 Ιουλίου 2011

Ο ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ ΙΕΡΑΡΧΩΝ ΣΤΗΝ ΕΠΑΝΟΜΗ



Εδώ και πολλά χρόνια, στην πόλη της Επανομής, πανηγυρίζεται με μεγάλη λαμπρότητα η εορτή των Τριών Ιεραρχών. Τόση ήταν η ευλάβεια και η τιμή προς τα πρόσωπα των τριών αγίων Πατέρων της Ορθοδοξίας, ώστε και οι δυο Ενορίες συναντιόνταν με επικεφαλής τους εκπαιδευτικούς και μαθητές και συνεόρταζαν, από κοινού, στην Ενορία της Κοιμήσεως της Θεοτόκο, δηλ. γινόταν «Μονοκλησία», όπως ονομάζεται στην τοπική διάλεκτο. Σήμερα ο εορτασμός αυτός τελείται ξεχωριστά σε κάθε Ενορία.
Το απόγευμα της παραμονής αντιπροσωπεία μαθητών με τους εκπαιδευτικούς παρακολουθούσαν την ακολουθία του Εσπερινού, κατά τη διάρκεια του οποίου γινόταν και η ευλόγηση των πέντε άρτων (αρτοκλασία), με ειδικές δεήσεις «υπέρ των διδασκόντων και διδασκομένων, των γονέων αυτών και των εφόρων των Σχολείων».
Ανήμερα της εορτής γινόταν ο εκκλησιασμός των μαθητών, επίσημα με τη σημαία, μετέχοντας έτσι στην πανηγυρική θεία Λειτουργία. Οι μαθητές και οι μαθήτριες των δυο μεγάλων τάξεων έψαλλαν το τροπάριο των Τριών Ιεραρχών, στο οποίο πολλές ημέρες πριν προετοιμαζόταν κατάλληλα. Ένας μαθητής μάθαινε και έλεγε τον «Απόστολο» της ημέρας, ένας το «Πάτερ ημών» και ένας το «Πιστεύω». Ο Διευθυντής ή κάποιος δάσκαλος εκφωνούσε τον πανηγυρικό της ημέρας. Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας και πριν από την απόλυση τελείται το ιερό Μνημόσυνο «υπέρ των αοιδίμων δωρητών και ευεργετών των Ενοριακών Σχολείων». Μετά την Απόλυση της θείας Λειτουργίας διανέμεται το κόλλυβο και ακολουθεί δεξίωση στα Σχολεία. (Βλ. Αθανασίου Θ. Τσακνάκη, Επανομή, Ιστορία – Λαογραφία , Χρονικά Χαλκιδικής 1969, τ. 17 – 18, σ. 16).
Είναι ελάχιστα τα Σχολεία στον Ελλαδικό χώρο, που τιμούν με τόση λαμπρότητα και εκκλησιαστικό φρόνημα τους δωρητές των Σχολείων και παράλληλα πανηγυρίζουν λειτουργικά την ιερή μνήμη των «Τριών Μεγίστων φωστήρων».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου